FAQ

/FAQ
FAQ

 

FAQ

(FAQ) Frequently asked questions  – ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

 


 

SVE OKO WEBDIZAJNA I IZRADE SAJTOVA INTERNET MARKETINGU

 • SVE OKO SAJTOVA
 • Kako da odaberem ime domena?
  Nenad Lazić27-09-2017

  Koliko domen ime (domain name) utiče na poziciju prilikom rangiranja kod pretraživača. MNOGI SMATRAJU DA JE IME DOMENA JEDNA OD NAJVAŽNIJIH STVARI. Alternativa je da odaberete lako pamtljivo ime domena na štetu optimizacije i POZICIJI na pretaživačima (što možete nadoknaditi google adwords kampanjama...).

  Čest i logičan slučaj je da firma bira svoje ime u nazivu domena.
  Primer: www.vasafirma.com , što nije loše rešenje, ali uzevši u obzir da pretraživači daju naglasak na ključne reči u imenu domena, vredi razmisliti o nekoj kombinaciji imena vaše firme i najbitnije ključne reči, pri čemu je važno reći da pretraživači prednost daju prvom terminu u odnosu na poslednju reč u imenu... Zato je donji primer najpreporučljiviji...
  Primer: www.kljucnarec-vasafirma.com (google pretraživač, crtice izmedju termina, tretira kao razmak pa dobijamo više ključnih reči nego da smo domen nazvali www.kljucnarecvasafirma.com ali neke poslednje  informacije govore da crtice više nemaju uticaja...

 • Dakle šta je bolje .COM ili .RS?
  Nenad Lazić27-09-2017

  Definitivno .RS ali samo ukoliko ciljate korisnike u Srbiji tada gioogl daje prednost nacionalnom domenu. Ako imate ambicije da Vaš domen pogledaju i korisnici van Srbije tada je COM ili NET možda i bolja alternativa.

  Kada kupujete domen nije loše da kupite i whois protect da zaštitite svoju privatnost od spamera ali PRE SVEGA RAZMIŠLJAJTE O SSL SERTIFIKATU jer sajtovi koji  nemaju HTTPS:// secure protokol navodno imaju penale od googla i to je počelo od Oktobra 2017-te godine

 • Od čega zavise cene?
  Nenad laki07-07-2016

  CENE ZAVISE OD

  • Broja stranica i broja jezika...
  • Da li imate spreman tekst i slike ili to prepuštate nama (usluge pisanje-tekstova-copywriting)
  • Da li sami ažurirate sajt (dobijate mali tutorial) ili to želite da radimo mi uz redovan BEKAP (ukoliko platite hosting preko nas...)
  • Da li želite bolju poziciju na pretraživačima što zahteva dobru SEO optimizaciju (optimizacija za pametne uredjaje Android i IOS je podrazumevana opcija i sve teme su REPOSITORY i optimizovane za sve uredjaje i rezolucije) !
  • Da li ODMAH ŽELITE PRVU POZICIJU NA GOOGL-U (nudimo Vam pokretanje i održavanje googl AdWords kampanja…)
 • Koje ključne reči da odaberem kao najvažnije?

  Optimizacija sajta za pretraživače nastupa tek nakon što odredite ključne reči za koje je presudno da se vaš sajt pojavi na prvoj strani spiska koji pretraživač izbaci. Zato bi tom procesu trebalo posvetiti dosta vremena pre početka procesa koji nazivamo optimizacija sajta.
  Prema istraživanjima preporučujemo da u toku procesa koji nazivamo optimizacija sajta pronalaženje pravih ključnih reči obavite u fazama: - Promislite dobro po kojim će ključnim rečima ljudi preko pretraživača tražiti proizvode ili usluge koje nudite na sajtu. - Razmatranje prvo morate raditi odvojeno za svaku Web stranu vašeg sajta, a zatim i zbirno za ključne reči koje ćete u toku procesa koji nazivamo optimizacija sajta ponoviti na svim ili većini Web strana vašeg sajta.

  KAKO DA TO URADITE SAMI? Pa preko googl  keyword planner tool-a ALI SVAKAKO TO PREPUSTITE NAMA DA ANALIZIRAMO I URADIMO JEDNU SEO OPTIMIZACIJU I ADWords kampanju

 • Kada uraditi redizajn a kada izradu novog sajta?

  Redizajn je potreban ukoliko želite da izmenite izgled sajta a funkcionalnost se znatno ne menja. Ukoliko su izmene velike, onda je bolja opcija novi sajt.

  Novi sajt predlazemo i u slucajevima kada postojeca skripta (recimo sajt u Flashu ili CMS) ometa optimizaciju tj. indexiranje od strane pretrazivača pa je sajt lose pozicioniran na pretraživačima.

 • Kako da pozicioniram sajt na pretraživačima?
  Nenad laki07-07-2016

  Neko je lepo rekao: TA VAM VREDI I NAJLEPSI I NAJSKUPLJI SAJT AKO ZA NJEGA NIKO NE ZNA". U tom smislu predlažemo:

  1. Trajnu SEO (Search Engine Optimisation) optimizaciju koja rezultate daje posle 60-180 dana i cena je oko 150-200 evra nakon dovedemo sajt u prvih 10-20 na googl-u i to održavamo.
  2. Adwords kampanje gde se rezultat vidi odmah i cena je minimum 15 evra mesečno gde je naša preporuka 1-3 evra na dan dakle 30-90 evra mesečno

  EH DA, POJAVILA SE I DRUGA LEGENDARNA IZREKA: Kako  najlakše nešto sakriti (pa čak  i leš), pa staviti ga na drugu stranu googl pretrage...

 • Kolika je kapara i kako ide proces izrade
  Nenad Lazić27-09-2017

  KAPARU NE  UZIMAMO OSIM AKO NE ŽELITE DA KUPITE DOMEN I HOSTING PREKO NAS A ŠTO KASNIJE DONOSI POPUST OKO ODRŽAVANJA I MNOGE DRUGE BONUSE

  PROCES IZRADE SAJTA IDE OTPRILIKE OVAKO:

  • Uradimo DEMO sajt na našim DEMO serverima i sajt je tipa www.podne-obloge.tk pa nakon smo odabrali dizajn templates i koncept, tada platitre kaparu 20-30% a neko tada plati i ceo iznos jer vidi da je sajt moguće realizovati i zatim se dogovaramo oko održavanja i pozicioniranja odnosno oko obuke vlasnika da sam održava sajt...
  • Zatim migriramo na COM ili RS domen i malo ga "brusimo" dok ujedno radimo i SEO optimizaciju i prijavljujemo ga na pretraživače...
  • Radimo bekap i pokrećemo internet marketing i tada počinje održavanje sajta koje iznosi 50-100 evra na god. nivou dok  se neko odluči da nam plaća po potrebi i to napr 10 evra po intervenciji.
 • Na kojoj Društvenoj Mreži da otvorimo nalog?
  Nenad Lazić01-10-2017

  na svim! Ili barem na onim na kojima se nalaze vaši potencijalni kupci ili klijenti, i cela reklama je utoliko bolja jer daje opciju da komunicirate sa budućim klijentima.

  Plaćeno reklamiranje na Internetu, Internet Marketing ili konkretno FB kampanje sve to je efikasno i precizno. Reklame se prikazuju odredjenoj i relevantnoj publici i ciljaju se pojmovi koji opisuju vaš biznis kao i interesne grupe publike.

E-TRGOVINA UOPŠTENA PITANJA

 • 1.E-trgovina UOPŠTENO oko poručivanja isporuke....
  UOPŠTENA PITANJA OKO PLAĆANJA ISPORUKE NARUDŽINA REFUNDACIJE GARANCIJE ITD
 • Kada dobijam paket?
  Nenad Lazić28-06-2019

  Artikle šaljemo POSTEXPERSS službom i ako naručite do 14h šaljemo tog dana a one posle toga sutradan...

  Paketi stižu oko 14h i kurir vas nazove a pre toga dobijate SMS od pošte sa brojem paketa a preko broja možete pratiti stanje paketa preko linka:

  http://postexpress.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/track-and-trace.asp

 • Šta ako dobijem oštećenu robu?
  Nenad Lazić28-06-2019

  POŠTOVANI KUPCI,

  Proizvod koji kupite od nas imate pravo vratiti u roku od 7 dana,u slučaju neispravnosti istog, ili vam nekim slučajem proizvod ne odgovara opisu itd.

  Pojedini proizvodi imaju garanciju ali je ne prihvatamo usled fizičkog oštecenja ili proizvoda koji Vam je ispao, ušla je voda, koristili ste neispravne punjače i adaptere itd!

  Vraćeni proizvod mora biti fizički ne oštećen u orginalnom pakovanju sa svim pripadajućim elementima, čvrsto upakovan i pod obavezno sa NAŠOM poštanskom uputnicom o dostavi, na kojoj se nalazi datum isporuke i vaši podaci.

  UKOLIKO PROIZVODU NEDOSTAJE NAŠA POŠTANSKA UPUTNICA ILI JE DOŠLO DO OŠTEĆENJA PROIZVODA I NIJE POTPUN U ORGINALNOJ AMBALAŽI. TAKAV PROIZVOD NEĆEMO NI PRIMITI ODNOSNO VRATIĆEMO NA ADRESU SA KOJE JE UPUĆEN.

  Kao kupac snosite troškove koji nastaju vraćanjem robe na našu adresu.

  Kada primimo proizvod koji ste vratili i utvrdimo da je potpun i onakav kakav smo vam dostavili, i utvrdimo neispravnost, poslaćemo vam u roku od tri radna dana novi proizvod o našem trošku poštarine ILI REFUNDACIJU NOVCA! Ukoliko želite povraćaj novca, isti će vam biti uplaćen u roku od tri radna dana putem postNET uplate na vaš broj telefona, (ili na Vaš tekući račun i tada dobijate iznos istog momenta) pa novac možete podici u najbližoj pošti!.

   

 • ZAŠTO DA KUPIM BAŠ OD VAS?
  Nenad Lazić28-06-2019
  1. Paket dobijate u roku od 24h dakle ne čekate 35-45 dana kao što čekaju oni koji naruče preko alija i ebaya
  2. Artikle isprobamo i testiramo pre slanja (neke samo napunimo ili uključimo...niti jedan ne koristimo za svoje potrebe dakle samo ih testiramo minut dva)
  3. Dobijate dakle ispravan proizvod za koji imamo spremne tutoriale i podršku uputstva na srpskom
  4. Nemate rizik da artikli kasne i da dobijete pokvareni proizvod ili da vam uopšte i ne stigne a čekali ste 45 dana
  5. Cene su neznatno veće (za porez i carinu i naše testiranje i podršku uz video uputstva naplatimo 5 dolara ili manje...)

MS LICENCE I AKTIVACIJA

 • 1.MS Windows i Office product keys - registracija i licence
  Licence i ostali artikli u E-SHOPU
 • Kakav je proces, kako ide proces sa licencama?
  27-06-2018

  Nakon uplate šaljemo Vam na email KLJUČEVE, UPUTSTVO I LINK(OVE). Pre toga nije loše da nas pozovete ili kontaktirate  kako biste se uverili da smo online i kako biste ključ dobili odmah nakon uplate paypalom ili na neki od dva tekuća računa intese i telenora...

  Broj racuna: 160-5600100687106-89 - INTESA
  Broj racuna: 115-0381637747910-83 TELENOR
  PostNET: dati Lazic Nenad i 063/774-79-10

  ČIM DOBIJEMO SMS OD BANKE-POŠTE ŠALJEMO SVE DETALJE (mailom ili viberom ili sms-om)

  NAPOMENA: Na zahtev korisnika BESPLATNO preko Team Viewera daljinski vršimo download instalaciju i aktivaciju MS Office 2013/16 ili aktivaciju Win 7/10...

 • Koliko dugo ću da čekam?
  27-06-2018

  Generalno 5-10 minuta nakon uplate. Ako ste se najavili i kontaktirali nas mailom itd, ključeve uz uputstvo šaljemo mailom ili preko Vibera 063/774-79-10...

  U praksi je to odmah ali se nekada dešava da sačekamo da korisnik instalira Team Viewer da mu daljinski pomognemo

  Preuzeti Team Viewer i poslati mi ID i password sa početnog ekrana
  https://www.teamviewer.com/sr/download/windows/

 • Nakon uplate preko paypala šta sledi?
  27-06-2018

  Uplata preko paypal-a funkcioniše nesmetano i imate sve pogodnosti u smislu sigurnosti i zaštite svojih prava koje ovaj popularni svetski servis nudi (ovakvi servisi  su uvek na strani kupaca)...

  Pre uplate ipak nas kontaktirajte da proverite ima li artikla na stanju (a što je uglavnom najveća i najčešća greška prilikom kupovine online... korisnici uplate a nisu se raspitali ima li artikla na zalihama pa čekanje ume da potraje... ovo govorim u kontekstu stranih e-shopova tipa Amazon, Aliexpress itd...)

 • Ove ponude za Windows 10 i Office su na PRVI pogled neverovatno povoljne, u čemu je stvar?
  22-12-2018

  PRE SVEGA NISU ZA PRAVNA LICA DAKLE FIRME MORAJU DA PLATE PUNU CENU (a Microsoft I NE GLEDA TOLIKO FIZIČKA LICA I OBIČNE KUĆNE KORISNIKE koji na zapadu imaju antipiratsko vaspitanje a koje u Srbiji i nije baš jača strana (piraterija je u Srbiji "svakodnevnica")

  KAKO SU OVI KLJUČEVI NAIZGLED LEGALNI (jesu li u stvari zaista legalni)?

  Ključ dolazi sa "scrap" neprodatih (ili pokvarenih-bačenih) računara koji nisu nikada aktivirali svoju licencu, zato je cena izuzetno povoljna! VRATE IH NA TRŽIŠTE JER BOLJE I TO NEGO DA IH BACE I NE ISKORISTE... ISKORISTITE OVU POGODNOST I KUPITE LEGALNE VALIDNE GENUINE LICINCE

 • Šta se desi kada reinstaliram Windows ili formatiram HD?
  22-12-2018

  Sl put kada se ulogujete ključ će sam da se unese pa ne morate da ga čuvate već samo zapamtite pod kojim ste se nalogom ulogovali…

  Kada se zameni Procesor treba novi ključ inače posle reinstalacije nije potreban...!!!!!

 • - Koliko važi ključ da li mogu da ga koristim kod komšije ili rodjaka?
  22-12-2018

  Ključ važi trajno-LEFETIME odnosno sve dok ne zamenite procesor ili matičnu (tada morate uneti novi ključ) ali ga nije moguće upotrebiti na dva računara!

  OVO JE KLJUČ ZA JEDAN PC I NIJE GA MOGUĆE UPOTREBITI NA VIŠE JEDINICA!!!

 • Kakva je razlika u licencama pominjete OEM i Retail...?
  22-12-2018

  1) OEM su licence namenjene isključivo za taj, specifičan, uređaj. Nisu prenosive na drugi računar.
  2) Retail licenca se može deaktivirati s jednog uređaja i instalirati na drugi dok to OEM ne može.
  3) Value su licence namenjene pravnim licima, ne mogu se prodavati ni pod kojim uslovima, i uglavnom mogu da se koriste na više računara istovremeno (isti ključ, zavisi od specifičnog ugovora prodaje).

  IZ NAŠEG ISKUSTVA RETAIL KLJUČEVI IMAJU BOLJU PODRŠKU (update je isti) i poželjno je da za novije računare kupite upravo RETAIL ključeve.

  Najveća prednost koju sam zapazio je da RETAIL ključevi mogu da urade UPDATE sa Win 7 pro na Win 10 pro i UPDATE sa Win 10 HOME na Win 10 Pro i Retail licenca se može deaktivirati s jednog uređaja i instalirati na drugi dok to OEM ne može.

 • Zašto da kupim Retail a ne ove jeftinije OEM licence?
  22-12-2018

  Ako kupite OEM ključeve MS stvarati bagove i praviti desetine gigabajta lažnih LOG file-ova u TEMP folderu u Windowsu. Tako i prate, delimično, distribuciju a onda tuže gde mogu da iskoriste (da dobiju korist) ili suspenduju na serveru gde ne mogu. Niko ne može da dokaže da su to greške (kažu da se one kupovinom RETAIL licenci ne mogu desiti)

  PS. OVO SU DETALJI KOJE MI JE PRENEO JEDAN MICROSOFT INSIDER I TAČNOST INFORMACIJA NE MOGU DA PROVERIM NITI DA IH DOKAŽEM I NEMOJTE OVO UZIMATI KAO PROVERENU INFORMACIJU (ovo je pretpostavka, da tako kažem)

   

E-TRGOVINA RAZNI ARTIKLI

 • 1.Pametne narukvice
  Svi detalji i pitanja vezano za SMART BRACELLET fitnes narukvice
 • Kakva je razlika između modela

  Osnovna razlika je

  • LCD ekran (color ili ne)
  • Način punjenja (kablom ili na drugi način)
  • Aplikacija (neke imaju više a neke manje opcija) koju narukvica koristi i tako komunicira sa mobilnim telefonima
  • Imaju li zamenske narukvice (uglavnom svaki model ima ali pošto su narukvice silikonske i maltene večite onda je samo stvar u menjanju boja zamenske narukvice)
 • Da li je Xiaomi band 4 zaista original?

  Nije teško prepoznati razliku između replike i originalne Xiaomi band 4 narukvice koja ima dve marikice tačno na mestu gde se otvara kutija a zatim imate vakumskukesicu u kojoj se nalazi narukvica (ako neko otvori kutiju ili kesicu to se vrlo lako uoči)

  Mi nudimo samo GLOBAL intnernationalnu verziju  (da biste imali jezik koji je na vašem telefonu) i ove koje smo opisali ali imamo i replike tipa Kebidu Band 4 kao i Bakeey band 4 one su takoe solidne i sa dosta opcija ali nisu Xiaomi

 • M4 Band jeli ima li menjanje tema, koliko drži baterija koje opcije ima?

  Dakle Band 4 M4 plus - color LCD baterija drži 15-20 dana nema menjanje tema (to imaju one skuplje xiaomi od 35-45$) imate na snimku šta sve prikazuje displej (dakle pedometar oximetar blood pressure  i to nije najtačnije jer senzori za puls na osnovu algoritma obračunaju pritisak i piše kod proizvođača svih narukvica koje sam probao i koje prodaju danas da to nije za medicinsku upotrebu)

  Dakle moj utisak je da su sve narukvice veoma slične i bez obzira na cenu razlika je samo u aplikaciji na koju se povezuju na telefonu i u načinu punjenja... sve ostalo je više manje veoma slično kod svih modela (probao sam i Honor band 4 i Xiaomi band 2 i 3 i Zefit i Garmin ali sve je to jako jako slično)

  Ako hoćete najbolju na svetu onda je to Xiaomi band 4 (u prodaji je od 13-og Jula a u EU se pojavila krajem leta pa pogledajte recenzije na youtubu i googlu i izvolite naručite ih kod nas...)

 • Pametne narukvice - koje su najbolje

  13 Juna 2019-te u Kini se pojavila XIAOMI band 4 narukvica koju sam odmah poručio i testovi posle par meseci upotrebe su bez ikakvihzamerki i uočenih bagova i problema... (ko ih uoči dobija jednu band 4 besplatno)

  Dakle najbolje narukvice koje sam probao su Honor band 4 i Xiaomi band 2,3,4 tako da bez ikakvog oklevanja možete poručiti XIAOMI band 4 ili repliku i veoma dobru alternativu a to je M-Plus BAND 2/3/4 – Pametna Narukvica prati aktivnosti Srce San  iz našeg eshopa!!!

Call Now Button