Zašto trebate da pokrenete Online E-Shop, Online Prodavnicu?

Čini se da nije bio bolji trenutak od ovoga za otvaranja online prodavnice.

Svako može uz minimum znanja rada na računaru (dovoljno je da ovo čita i da ume da napiše email) a bez ikakvog znanja programiranja da popunjava i ažurira e prodavnicu.

Tri stvari su bitne za pokretanje e prodavnice:

 1. Ime sajta DOMEN (to će biti ime Vaše prodavnice napr domaca-radinost-zlatibor.com)
 2. Web prostor Hosting paket (to je mesto gde Vaš sajt stoji i živi online na internetu)
 3. Vaša pažnja od recimo 30 minuta (ukoliko platite nekog webdevelopera on će taj proces skratiti na  par minuta… zato angažujte webdizajnera da Vam uradi web prodavnicu, pošalje par slika ili video tutorial i krenite da punite shop sve je na srpskom…)

Da tako je, zaista je tako jednostavno i prosto.

U ovom postu mi ćemo pokušati da Vam pomognemo da sami kreirate word press sajt i instalirate web prodavnicu i počnete da je punite bez da platite nekome bilo šta (Domen i host se moraju platiti, provajder je provajder a često i googlu jer pozicija u prvih 5 je pozicija u vrhu a to je garancija uspeha).

Dakle u ovom tutorialu pokušaćemo da pokrijemo sledeće teme:

 • Kako da registrujete domen
 • Kako da odaberete web hosting prostor i koji paket da uzmete
 • Kako da sajt bude https sa SSL secure protokolom (plaćanje zahteva sigurnost-secure SSL protokol)
 • Kako da instalirate word press
 • Kako da postavite woocommerce shop plugin
 • Kako da dodate artikle u shop
 • Kako da odaberete templates-temu za sajt i podesite je
 • Kako da proširite mogućnosti prodavnice sa dodatnim pluginsima
 • WordPress & Napredak poslovanja

Korak 1: Odabrati platformu (mi smo za Word pess + WooCommerce)

Najveća greška je odabrati pravi platformu za izradu e shopa… Ali stvar je poprilično jednostavna imamo recimo (to bi većina web developera predložila) Shopify or WordPress + WooCommerce.

Shopify je kompletno eCommerce rešenje sa hostingom i u startu nas košta $29 / mesečno. I cini se da je potrebno samo ulogovati se i prodaja kreće skoro istoga momenta ali nije tako jer po onoj staroj ko ne plati na mostu platiće na …

Tako da je u praksi već vidljivo i jasno da prosečni korisnici kreću sa word rpessom i woocommerce pluginom tako da je već sada to najveća  eCommerce platforma na svetu.

U ovom članku pokušačemo da korak po korak objasnimo podešavanje WordPress-a korišćenjem WooCommerce plugina.

Naravno da bismo uopšte počeli bilo šta treba nam ime sajta i web prostor – domain name, web hosting, a često i sigurnosni SSL certificate.

Domain name – Ime sajta je vaša www adresa na netu (napr: prodavnica-beki.com ili wpbeginner.com).

Web hosting – web prostor je mesto gde živi sajt tačnije gde on fizički egzistira i stoji na nekom računaru. Svaki sajt negde stoji i ima web hosting.

SSL certificate je sertifikat koji štiti poverljive podatke bilo da su u pitanju mail axdrese imena i adrese sve do kreditnih kartica ali pošto kod nas u Srbiji plaćanje ide preko paypal-a ili intese ili nekog servisa to podrazumeva da se plaćanje odvija na externom odvojenom linku koji nije na našem hostu-domenu i nama često i ne treba SSL sertifikat ali googl posebno pozicionira takve sajtove pa nije loše imati SSL.

Cene su otprilike 10 evra domen, 15-30 evra hosting i SSL je početkom 2016-te god bio i 60 evra dok je pred kraj godinbe kod nekih provajdera bio besplatan u okviru host paketa.

NAPOMENA: KOD NAS SU CENE DOMENA + HOSTA + SSL + WEBSHOP 150-250 EVRA A NIJE RETKO DA RADIMO WEB PRODAVNICE I ZA 140 EVRA

Step 2. Podešavanje WordPress-a

Nakon ste uplatili za DOMEN (ime sajta) i HOSTING prostor (to možete preko nas ili mi šaljemo fakturu pa sami platite provajderu ili ako to već imate stvar može da počne…)

Instaliramo word press, postavimo templates podesimo kategorije shopa i krenemo da dodajemo artikle… Zvuči jednostavno. Pa i jeste jednostavno jer ćete kasnije videti šta je zapravo najveći izazov kod web prodavnice (nije to izrada, tu je i pozicija na googlu i mnogi dr. faktori koji dovode i zadržavaju korisnike na sajtu…)

Podešavanje SSL secure HTTPS protokola

Važno je da SSL učitavanje sajta vrši neprimetno i ne alarmira browser porukom tipa idete na svoju odgovornost bla bla vratite se na sigurni deo itd…

Korak 3. Podešavanje WooCommerce Prodavnice i plugina

Pre početka prodaje, postoje osnovna podešavanja tipa koju valutu podesiti odnosno podesiti način plaćanja isporuke i dostave kao i reklamacije. Ono što Vas ovog momenta zanima je kako da dodajete kategorije i artikle u woocommerce a za sve to dobijate od nas video tuturiale i uputstvo a mi sami dodamo par kategorija i artikla da vidite kako to izgleda… Dajemo podršku i slikama i mailom i telefonom i kako god je Vama pogodno ali sve to se savlada za bukvalno dan dva… Da tako je za jedan dan ste spremni da punite shop…  TU JE I ČAROBNJAK NA SRPSKOM KOJI SVE TO OLAKŠAVA ALI TO JE NA NAMA DA PODESIMO I PRIPREMIMO ZA VAS

WooCommerce zahteva neke osnovne strane za korpu, nalog korisnika, e-shop, i proces kupovione tj. checkout. To se kreira automatski i postoji spreman prevod na srpski jezik.

To dovodi do sl koraka.

Definisanje gde je prodavnica locirana, koju valutu koristimo i neke jedinice mere…

Nakon odabiranja lokacije prodavnice i valute (imamo i konvertor valuta pa korisnik klikom dobije cene u dolarima ili evrima ili dinarima vice versa, idemo na neke parametre koji su vezani za porez takse isporuke samu isporuku itd… Sve to mi podesimo i eto dajemo na uvid samo da vidite kako je to jednostavno…

WooCommerce koristimo za prodaju digitalnih virtuelnih ili fizičkih artikala koji zahtevaju isporuku poštarinu itd.

Porez dodajemo i selektujemo jeli se prikazuje odmah ili tek u nekom koraku naručivanja i tada sledi onaj najvažniji deo a to je način plaćanja.

Podrazumevano, WooCommerce dolazi sa spremnim PAYPAL načinom plaćanja, i STRIPE servisom. Tu je i plaćanje pouzećem, pšrilikom preuzimanja, a mi smo se potrudili da ponudimo da se plaćanje obavlja i kreditnim karticama preko recimo banke intese ili još dva servisa u Srbiji koja imaju dozvolu države….

Step 4. Dodavanje artikala u E-Shop uz malo SEO optimizacije, brze navigacije itd…

Ok došli smo do kraja i sada treba popuniti eshop.. Uz malo slika i tekstova i karakteristika artikalakoje prodajemo uz prave cene i poneku akciju-popust ird a uz borbu da artikli se pojave u vrhu na googlu eto krema na torti…

JELI TO SVE KOLIKO JOŠ IMA VELIKI ŠTRUMFE?…  PA IMA JOŠ MNOGO… 180 DANA DOK NE DODJETE U PRVIH 1000 U REZULTATIMA PRETRAGE GOOGLA… AH DA POSTOJI PREČICA…

A KOJA VELIKI… PA ADWORDS DECO MOJA ADWORDS KAMPANJE ALI OKO TOGA NAZOVITE UNIVERZALSOFT.COM NEKA SE ONI MALO MLATE OKO TOGA I DAJTE IM 50 EVRA ZASLUŽILI SU… MA DOSTA IM JE 25…